top of page

Farma Cultura Magazine

חלומות לאנשים ערניים - גן ירק בגינה


חולשה למבנים חקלאים נטושים, אדריכלות נעלמת למקצועות שהפכו יתומים.


יש לי חולשה למבנים חקלאים נטושים.

בלוקים חשופים, פתחים מדויקים, גגות קורסים ומטפסים ירוקים. גם פארמה היתה כזו, עזובה ויפייפיה.

בנויה כמו שער רחב המשקיף אל גבעה ירוקה.

כשעמדנו פעם, מתחת למה שנותר מהגג של המשתלה הישנה, היתה לשנינו הרגשה מאוד דומה.

עד היום כל אחד מאיתנו חושב שזה היה הרעיון של השני...

אנחנו לא זוכרים מי שם את זה ראשון במילים.. אבל זה לא משנה, מה שמשנה שזה קרה.

מבעד למבנים ההרוסים, לערמות העציצים השבורים, לשולחנות הברזל והרשתות ראינו את פארמה קולטורה.


הכניסה לפארמה קולטורה- חנות משק


לפני



ראינו שער, צורת חיים פשוטה ונגישה, מפגש בפתח השדה, שקיות חומות עם תוצרת טריה וזר פרחים עטופים לשבת.


והתלבטנו וחשבנו ובדקנו .... ואלי בכלל כדאי לחכות עם זה ליום אחד... ליום אחר, אולי בגיל אחר, כשיהיה פנאי אני אלבש סינר עם מזמרה וכף שתילה ואצא לגינה ונדב שם יעדור בערוגה חדשה, ויבואו חברים ו"נפתח שולחן", נדליק אש, ומנות קלות יעלו על השולחן. חציל שרוף, קישואים בלימון , חסות טריות בוינגרט , ככר לחם ויין טוב.


כל יום, ארוחת צהריים משותפת לכל אנשי החווה



ניסינו לדחות, אבל חצר המשק משכה אותנו. החלום היה מוחשי מדי, התא המשפחתי החל לגדול והגינה הקטנה שלנו הכניסה למטבח טעמים והנאה.

פתאום עונות השנה קבלו משמעות ונוכחות. זמן משפחה בגינה נהיה בילוי של ממש, בילוי איכותי גם כשהוא ללא תכלית. שיחות על בע"ח, התמדה, מזג אויר ועוד. והאכילה של הירקות שגדלו בגינה הפכה לחויה שלא דומה לארוחות שהיו קודם.




צילום: הדס ניצן - אני וגוני בגינה


הבנו שאנחנו חולמים מתוך ערות. נהנים מהשפע על אף שהוא איננו חומרי.

שאורח החיים שלנו הולך ומשתפר, ולא רק שלנו.

ושאין זמן טוב יותר מאשר ההווה.


נקשנו, פיננו, בנינו, זרענו, חלמנו וזה די משוגע גם ברטרוספקטיבה.

עד שנתקלנו בתנועות כמו SLOW FOOD ו FARM TO TABLE היו חסרות לנו מילים כדי להסביר מה אנחנו עושים. וגם היום אין לזה תרגום שגור בשפה העברית. אבל לאחרונה נדמה שזה מובן יותר ויותר.


מפגשים בשער השדה מעלים שאלות ומחשבות של אנשים ערניים, שואלים אותנו על הצומח, על קיימות, ועל קהילתנות. ועוד מוסיפים ש"זה החלום שלי", "אתם חיים את החלום שלנו", "זה מעורר השראה".


אז למה לא בעצם? אם אתם מספיק ערניים כשאתם חולמים זה יתגשם



5 דברים שחשוב לדעת כשמקימים גן ירק בגינה:


שמש - מומלץ למקם את הגינה בשמש מלאה ואם יש עצים או מבנים שמטילים צל, יש לשים לב שהשמש תבקר לפחות חצי יום ויותר.


אדמה - יש להכין את האדמה לפני השתילה, לבדוק מה יש בקרקע. במידה והאדמה בחצר מכילה כורכר או פסולת בניין, יש לפנות ולמלא באדמה נקיה. לעשב את השטח היטב, לפזר ולערבב קומפוסט עם האדמה הקיימת כך שתתקבל שכבה של כ 40 ס"מ של אדמה טובה.


מערכת השקיה - השקיה קבועה זה הכרחי להצלחת הגינה. הצמחים וצמחי ירקות בפרט זקוקים להשקיה קבועה. מחשב השקיה עולה כ 400 ש"ח, השקעה נמוכה ביחס לחסכון וההנאה באכילת ירקות שגדלו אצלכם בגינה.

מידת ההשקיה משתנה מאדמה לאדמה ובין עונות השנה. רוב הירקות צריכים לקבל כ 2-3 סבבים קצרים של השקיה ליום.


תוואי שטח - המנעו מלמקם את הגינה באיזורים הנמוכים, ודאו שיש ניקוז בשטח. כדי שהגינה לא תהיה ממוקמת בחורף בתוך שלולית.


שתילים וזרעים איכותיים- יש לזרוע ולשתול את הירקות לפי עונתם ובמרחקי שתילה משתנים לפי הירק. זה דורש מעט תיכנון ודמיון ומעונה לעונה אתם תהיו מדויקים יותר ויצרתיים יותר.

שווה להשקיע ולהגיע במיוחד למשתלות שמתמחות בשתילי ירקות אורגנים, למזלנו או שזה לא עניין של מזל :) את רוב שתילי הירקות אנחנו קונים ממתן הגנן "משתלת ירוק" שנמצא ממש בכפר שלנו: https://www.ecolution.co.il/


מוזמנים לבוא להתיעץ, לבקר ולהתרשם

גיל נדב ופארמה קולטורה

וויז:"פארמה קולטורה" כפר בני ציון


צילום: עופרה רון מזור - חולמים ערניים או שני משוגעים


bottom of page